Miloš Kos u dresu najbolje selekcije Srbije jesenas u Novom Sadu protiv Finske (©Starsport)
Miloš Kos u dresu najbolje selekcije Srbije jesenas u Novom Sadu protiv Finske (©Starsport)

Miloš Kos – srpski bombarder i Đeronin adut već za EP u Nemačkoj

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.06.23. | 11:22

Levi bek Orlića pokazao na juniorskom Svetskom prvenstvu da je već sada zreo da bude oslonac i najbolje selekcije

Srpski rukomet krupnim koracima ide napred. Godine posrtanja, lutanja, menjanja selektora, sada je prošlost. Toni Đerona je “pregazio” već tri godine na užarenoj klupi Orlova. Jedanaesto mesto u Katovicama na Svetskom prvenstvu dobra je osnova, zalog za budućnost.

Teško je da se sruši sadašnji poredak koji je “zakucan” poslednje tri godine, gde su “večiti” polufinalisti - Danska, Francuska, Švedska i Španija, gde samo ove četiri zemlje dele medalje na velikim takmičenjima. Nema tu mesta ni za jednu Norvešku sa Sanderom Sagosenom.

Izabrane vesti

Talas optimizma da bismo mogli u godinama koje slede da napadnemo vrh doneli su nam juniori Srbije. Posle bronze prošle godine u Portugaliji na Evropskom prvenstvu, tim koji savršeno vodi Đorđe Teodorović, trener leskovačke Dubočice, izborio je i polufinale Svetskog prvenstva i borbu za medalje.

Imaće Toni Đerona slatke muke kako da izabere najboljih 16 za Evropsko prvenstvo u januaru u Nemačkoj. Ulog je veliki, napadaju se kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu koje nismo uspeli da ostvarimo početkom godine u Poljskoj. Ima konačno naš selektor širi roster, klinci se nameću. Jedno ime se već izdvaja – Miloš Kos.

Sjajni levi bek rodom iz Kozarske Dubice zablistao je i prošle godine u Portugaliji, uz MVP Evropskog prvenstva, Stefana Dodića, bio najzaslužniji za prvo odličje za Srbiju u mlađim kategorijama od samostalnosti.

Subota, 15.30: (1,50) Mađarska (8,50) Island (3,15)

Đerona je u prethodnim kvalifikacijama šansu pružio Nikoli Zečeviću, nažalost teže povređenog (prednji ukršrteni ligament kolena) na meču sa Farskim Ostrvima u četvrtak u četvrtfinalu u Berlinu. Luka Rogan je pojačao konkurenciju na pivotmenu Mijajlu Marseniću i Draganu Pešmalbeku, nešto stariji Uroš Kojadinović je osetio” barut” u najboljoj selekciji, a na vrata najbolje selekcije kuca novi golman Vojvodine, prošle sezone Partizana, Andrej Trnavac.

Mateja Dodić, igrač Metaloplstike, jedan je od najboljih krila na ovom šampionatu, ali na toj poziciji u seniorskog selekciji ima jaku konkurenciju u Bogdanu Radivojeviću, Vukašinu Vorkapiću i oporavljenom Darku Đukiću.

Čini se da bi već sada adut selektor Srbije mogao da bude Kos. Debitovao je levi bek Zagreba jesenas za najbolju selekciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Finske u Novom Sadu. Nažalost, posle toga ga je teška povreda leđa odvojila skoro pola godine od terena. U finišu sezone se vratio u redove hrvatskog šampiona, osvojio duplu krunu u komšiluku. Da je povreda prošlost i da je bombarder iz Kozarske Dubice opet onaj stari pokazao je i ovaj šampionat. Igraće od jeseni i Ligu šampiona sa Zagrebom i trebalo bi da bude jedan od ključnih igrača trenera Slavka Goluže.

Pojačanje konkurenciju u najboljoj selekciji Petru Đorđiću, Urošu Borzašu i Marku Milosavljeviću, koji su dosad igrali na poziciji levog beka. Klasičan šuter, ne libi se da odapne sa 10+ metara, rukometaš koji je kao zlato u današnjem rukometu, kada nema mnogo bombardera, kada je prodor, brzina osnova ovog sporta, gde su fizički dominantni Skandinavci neprikosnoveni u igri “jedan na jedan”.

Kos je sličan igrač kao Đorđić i verovatno levi bek Orlova za narednih bar desetak godina. Prošlog meseca je produžio ugovor sa Zagrebom do 2026. Iako ima samo 22 godine, već ima mnogo iskustva, seniorskih utakmica u nogama. Sa Izviđačem iz Ljubiškog je bio šampion Bosne i Hercegovine, tu se kalio, dobio šansu za afirmaciju, a dobre igre su mu prošlog leta donele transfer u nekadašnjeg šampiona Evrope.

Momak iz Kozarske Dubice je na ovom šampionatu je najbolji strelac Srbije sa 35 golova, što je skoro šest po meču. Ukupno je na 24. mestu. Procenat mu je 58 odsto (35/60). Čak 22 pogotka je dao sa devet metara ili dalje. Samo su šest rukometaša na SP dali više sa distance. Ističe se u toj kategoriji Kubanac Antono Vaskes Abali sa 29 golova. Najubojitiji je golgeter od igrača koji će da se bore za svetski tron u Berlinu, odnosno od polufinalista Svetskog prvenstva.

Kosa ćemo na delu da vidimo u subotu (18.00) u dvorani Maks Šmeling u Berlinu, kada Orlići igraju sa domaćinom Nemačkom za finale Svetskog prvenstva.



tagovi

Miloš KosRukometna reprezentacija Srbijemuška juniorska rukometna reprezentacija SrbijeToni Đerona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara